Cristina Tarasevici și Vlad Elias, Fondatorii Blue Lagoon Clean: “Sistemul trebuie reparat, dar pentru asta este nevoie de voință comună”

Oportunitatea pentru România

Cristina Tarasevici și Vlad Elias: Orice perioadă de criză aduce cu sine și oportunități, dar dacă este să ne raportăm la România în ansamblul ei, nu cred că vor fi schimbări majore. Pentru ca România să meargă pe un drum nou, un drum al schimbării, ar trebui să avem o perioadă de pregătire, în care să stabilim un moment 0, de la care să începem să reclădim. Iar pentru ca asta să se întâmple, ar trebui o schimbare majoră de mentalitate, pe care cred că nimeni nu și-o va asuma din cauza compromisurilor anterioare. Sistemul trebuie reparat, dar pentru asta este nevoie de voință comună.

Domenii ce trebuie reformate

Cristina Tarasevici și Vlad Elias: Un lucru bun pe care pandemia l-a adus a fost reprezentat de informatizarea parțială a administrației publice. Am rămas mai mult decât placut impresionat să văd că în două luni s-au făcut lucruri cu privire la digitalizare, care nu s-au făcut de 30 de ani. Deci, se poate și se poate face și cu costuri rezonabile. Sistemul medical, sistemul de invățământ au și ele nevoie de reformă.

Măsuri urgente pentru relansare

Cristina Tarasevici și Vlad Elias: Din experiența companiei noastre, Blue Lagoon Clean, vă putem spune că măsurile anunțate sunt suficiente în prima fază. Există o singură problemă, au fost doar anunțate, nu și implementate. Pentru mediul de afaceri și populație, două măsuri dacă vor fi funcționale vor face minuni:

Pentru companii: Funcționarea programului IMM Invest, atât pentru liniile de credit, cât și pentru creditele de investiții. Liniile deblochează și asigură lichiditatea pentru companii și circuitul banilor în economie, iar investițiile adaugă un plus pe termen lung și asigură repornirea motoarelor. Compania noastră a aplicat pentru ambele linii de finanțare, așteptăm răspuns de la banca noastră finanțatoare, care în această perioadă a fost de un real ajutor.

Pentru populație: Asigurarea plăților șomajului tehnic la timp. Chiar de la prima ordonanță de urgență am luat intern decizia de a păstra toți angajații și toate punctele de lucru deschise, deși asta a pus o presiune fantastică pe finanțele companiei. Am testat să vedem cum funcționează șomajul tehnic cu un singur angajat, iar până la acest moment banii nu au ajuns în companie pentru el, evident de asta ne-am ocupat noi. În condițiile în care peste 1.3 milioane de oameni așteaptă și depind de acești bani, intevenția rapidă a statului era și este așteptată.

Revenirea domeniului

Cristina Tarasevici și Vlad Elias: Compania 100% românească Blue Lagoon Cleanoferă servicii ecologice de curățare și dezinfectare a hainelor și covoarelor, precum și serviciul de colectare și livrare a acestora în mod gratuit.

Din punctul nostru de vedere, faptul că în 2018 am pariat pe serviciul de colectare & livrare gratuită s-a dovedit a fi o decizie bună, deoarece ne-a asigurat continuitatea serviciilor pe durata stării de urgență, chiar dacă vânzările au scăzut în general cu 50%. Ca și dezvoltare viitoare, modelul nostru va rămâne același, în sensul în care vom dezvolta segmentul online, în detrimentul punctelor de lucru din spațiile comerciale.