Vlad Elas – antreprenor, analist business, co-fondator Blue Lagoon Clean și co-fondator al Galeriei de artă englehARdT collection:
Perioadele de criză aduc în general, pe lângă problemele reale, și un sentiment de teamă, de incertitudine care fac oamenii să stea în expectativă. Așteptarea creează alte probleme ce țin în special de blocarea capitalului, care atrage după sine alte probleme în economie. În momentul de față, criza în care intrăm are mai multe componente nefavorabile care generează o reacție de tip domino. Avem o creștere a dobânzilor, care limitează accesul la finanțare atât pentru populație, cât și pentru mediul de afaceri, ceea ce se traduce într-o încetinire a consumului, dar și a investițiilor, avem o creștere a prețurilor la energie, curent, gaze și carburant, care sunt materii prime în industrie, iar o creștere semnificativă de cost pe acest segment atrage după sine creșteri de prețuri pentru toate produsele finite, avem un nivel al inflației extraordinar de mare, care erodează în egala măsură puterea de cumpărare, dar și economiile populației, avem o creștere pe valută, în special pe dolar, care va avea impact asupra prețului produselor din import, dar și asupra bursei de petrol cu impact, din nou, asupra carburanților, avem un cadru fiscal instabil marcat de impredictibilitate și creșteri de taxe, avem un război la poarta Europei, care nu pare a se termina curând, cu importante efecte negative economice, dar și geo politice și nu în ultimul rând avem și o criza sanitară. Toate acestea combinate, pentru economie reprezintă un pericol iminent.
Deși situația nu este prielnică, lumea nu se va opri în loc și există oportunități care vor aduce randamente financiare foarte bune. Dacă ne uităm nu mai departe de criza din 2008 și cea cauzată de pandemie din 2020, vedem că în perioadele dificile apar oportunități financiare majore pentru cei care știu unde să își plaseze banii. Din punctul meu de vedere, investițiile în active sunt cheia împotriva inflației, ca oportunitate pe termen scurt, și un bun multiplicator al capitalului investit pe termen mediu. Când spun active mă refer la o sferă largă ce ține de investiții în acțiuni, aur, imobiliare, artă, valută și nu numai. Cu alte cuvinte, cine identifică acum oportunități investițonale, își protejează capitalul de efectele inflației și în același timp obține profituri cu un randament mai mare față de cel obținut în perioadele de echilibru economic.
În calitate de analist business, analizez situația, îmi formez o părere, identific vulnerabilitățile și oportunitățile, iar acest lucru mă ajută în activitatea investitională. Nu sunt omul care să dau sfaturi, deoarece fiecare trebuie ia decizii asumate în urma analizei personale, dar pot să împărtășesc din lucrurile pe care le fac. Spre exemplu, în contextul economic actual, am luat decizia de a lichida câteva investiții imobiliare, achiziționate prin linii de finanțare, la un preț care îmi permite acum să fac un profit. Prin aceasta obțin diminuarea eforului financiar lunar, mă protejez de creșterea dobânzilor, obțin lichiditățile necesare pentru a investi în extinderea unui alt business care se ocupa de servicii și înglobează și o componenta de producție. Din punctul meu de vedere, lipsa acțiunii în perioade grele nu face nimic altceva decât să erodeze capitalul.
Viziteaza patrimoniul expozitional al Galeriei de arta englehARdT collection.